Tof experiment: vader laat zoon de hele geschiedenis van games spelen
Door Rob Do 11 dec 2014

Tof experiment: vader laat zoon de hele geschiedenis van games spelen

Geforceerde nostalgie

Andy Baio heeft een tof experiment uitgevoerd. Op zijn zoontje. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als je een kind dat geboren is in de 21e eeuw, door de geschiedenis van games zou laten spelen op chronologische volgorde. Beginnend vanaf de early days (Galaxian, Dig Dug, Pac Man) tot aan nu.

Dat is dan ook precies wat Baio deed toen zijn zoontje in 2004 geboren werd. Terwijl op dat moment games als Half-Life 2, World of Warcraft en Doom 3 uitkwamen, liet Baio zijn zoon op zijn vierde verjaardag beginnen bij het allereerste begin. Een jaar later was het de beurt aan 8-bit games van de NES, een jaar later de SNES, Game Boy en enkele PC-adventures, door naar de N64 en PlayStation, tot aan de games van vandaag de dag.

Of het er ook daadwerkelijk voor zorgde dat zoon Eliot meer waardering kreeg voor de games van weleer is een tweede, maar het leek er al wel gauw op dat Eliot enorm goed werd in gamen.

Het experiment eindigde toen Baio aankwam bij de games die uitkwamen rond de geboorte van Eliot. Tegen die tijd had Baio’s zoon een sterke voorkeur voor roguelikes ontwikkeld, was hij enorm goed in games (hij kan Spelunky uitspelen op Hell) en, nog belangrijker, kan hij een game waarderen om de gameplay en niet zozeer op hoe flashy het eruit ziet.

Het hele experiment kun je hier teruglezen en is zeker de moeite waard om eens even rustig door te nemen.

20717