Onderzoek toont aan: gamen helpt bij het bestrijden van dementie
Door Rob Wo 31 aug 2016

Onderzoek toont aan: gamen helpt bij het bestrijden van dementie

Er worden aan de lopende band onderzoeken gedaan naar de negatieve en positieve effecten van gamen. We kennen allemaal de claims dat gamen agressiviteit zou aansporen (of juist niet), dat gamen de hand-oog coördinatie zou verbeteren en dat gamen invloed heeft op de sociale omgang met anderen. Vandaag werden wij echter door onze vrienden van Manners.nl getipt over een nieuw onderzoek met goed nieuws: gamen lijkt een waardige tegenstander van dementie te zijn.

Onderzoekers van de King’s College London onderzochten de effecten van gamen op dementie en ondervonden dat het spelen van games dementie kan vertragen en zelfs kan omzeilen. Dat betekent overigens niet dat het dementie volledig kan genezen. Maar mensen die aan dementie lijden profiteren op dezelfde manier van gamen als dat sporters profiteren van een workout.

Foundation-Adaptive-Gaming-3

Gamen biedt een heuse training voor je brein. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe effectiever de training. Gamen spreekt immers je probleemoplossend vermogen aan, wat in feite voor iedereen voordelen oplevert. Voor mensen die aan dementie lijden is er echter een bijkomend voordeel gevonden. Het probleem bij dementie is dat het brein in bepaalde gebieden langzaam aftakelt, waardoor je brein daar geen verbindingen meer weet te leggen via de reguliere wegen. Wat blijkt: bij voldoende uitdaging en stimulans kan je brein nieuwe neurologische paden vinden om zo de beschadigde gebieden te omzeilen.

Nogmaals, het spelen van games zal je niet kunnen genezen van dementie. Maar wanneer je de volgende keer een all-nighter maakt met Dark Souls 3, weet dan dat je eigenlijk je hersenen gezond houdt en behoedt voor de nare gevolgen van dementie.

60690