Klaar voor Call of Duty: Black Ops 3
Door Jelle Vr 10 apr 2015

Klaar voor Call of Duty: Black Ops 3

Jelle's body is ready

Op 26 april wordt hij officieel aangekondigd, maar door middel van een teasertrailer (zie hieronder) en een duidelijke hint op Twitter, weten we nu al dat Treyarch bezig is met Call of Duty: Black Ops 3. Na Infinity Ward met Call of Duty Ghosts en Sledgehammer met Call of Duty Advanced Warfare, mag nu Treyarch het weer gaan proberen. En als ik kijk naar de interessantste games van de afgelopen jaren in de Call of Duty-reeks, dan zijn het voornamelijk Black Ops en Black Ops II waar ik goede herinneringen aan heb.

Het ding met de Black Ops-games is dat het gewoon duidelijk was in wat het deed. Geen al te rare fratsen met gameplay-technisch gezochte veranderingen, zoals een hond in Ghosts of de toevoeging van je mech-suit in Advanced Warfare. Nu moet ik daarbij wel de kanttekening maken dat ik de vernieuwing in Advanced Warfare wel kan waarderen, maar gevoelsmatig is het nu iets meer Titanfall geworden dan dat het een ‘echte’ Call of Duty-game is. En daardoor vind ik die game op lange termijn toch net iets minder fijn dan Black Ops II was.

3

Ondanks dat de killstreaks in Black Ops II soms tegen het belachelijke aan zaten, had ik er meer overzicht. Ik vond het heerlijk om met mijn assault rifle die voorzien was van een demper vijanden te verrassen, omdat ik niet te zien was op de minimap. Of ik ging met mijn shotgun los in de kleinere en snelle levels en probeerde zoveel mogelijk kills achter elkaar te maken. De truc daarbij was om enerzijds scherp te schieten en anderzijds continu te anticiperen op de acties van de tegenstander. Door de mogelijkheid om in Advanced Warfare meer de hoogte op te zoeken, word ik meer dan eens verrast door een vijand. In Black Ops had ik dat niet. Meer van hetzelfde vind ik dan ook niet heel erg.

Dat geldt ook voor de zombiemodus, die terugkomt. Deze zombiemodus is altijd de succesvolle derde pilaar geweest van de serie en het lukt de andere ontwikkelaars van de franchise maar niet om een goed alternatief hierop te bieden. De coöperatieve modi uit de Infinity Ward-games en Advanced Warfare zijn gewoon niet hetzelfde en voelen eigenlijk als een slap aftreksel. Natuurlijk zijn de resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar het is wel een sterk punt dat we met potlood erbij kunnen schrijven.

Black ops 2 2

En tot slot is dit de eerste keer dat een ervaren Call of Duty-maker een jaar extra de tijd heeft gekregen om een game in de serie te maken. Call of Duty: Advanced Warfare was de eerste game die draaide in een zogenaamde drie jaar ontwikkelingscirkel, maar zij hadden nog geen ervaring met de serie. Toch zag je dat dat extra jaar ontwikkelingstijd zijn vruchten heeft afgeworpen. Ik ben benieuwd wat Treyarch met zijn jaren ervaring gaat doen met die extra jaar ontwikkelingstijd.

Het is natuurlijk hier en daar een beetje veel vooruit lopen, maar soms is het ook gewoon wel lekker om te mijmeren over games die nog uit moeten komen. Ik heb in elk geval zin in een derde Black Ops en ben benieuwd naar de onthulling van 26 april.

Black ops 2
30772