Acht horror-games om in de Halloween-stemming te komen
Door Marco Do 29 okt 2015

Acht horror-games om in de Halloween-stemming te komen

Halloween komt er aan, en hoewel we het hier in Nederland nog amper echt vieren, houdt niets ons tegen om van de gelegenheid gebruik te maken om lekker weg te griezelen met games. Ik heb er al een tijd een paar op mijn radar staan en deel deze acht suggesties graag met jullie.

SOMA

De vergelijking met Bioshock is snel getrokken, omdat ook SOMA een first-person game is die zich afspeelt in een onderwaterwereld waar van alles mis is gegaan. Toch gaat die vergelijking niet helemaal op. Ten eerste omdat de wereld van SOMA meer weg heeft van een onderwaterlaboratorium, en ten tweede omdat waar Bioshock toch voornamelijk om actie draait, SOMA je geen wapens geeft om monsters te lijf mee te gaan. Het is een game die door een sterk gevoel van hulpeloosheid te geven in die zin veel meer aan je lot overlaat. Het organisch vertelde verhaal is dan ook geen vrolijke en in die zin grimmiger dan dat van Bioshock.

fingerbones

Fingerbones

Fingerbones is een game die je gratis kunt downloaden op Steam, en misschien wel de meest verontrustende van alle game in dit lijstje. Het simpel ogende uiterlijk verbloemt het uiterst schokkende achterliggende verhaal, over een man die na een allesverwoestende ramp zijn grip op de realiteit kwijtraakt. Relatief simpele puzzels binnen dezelfde bunker brengen je steeds dichterbij een waarheid die je misschien wel helemaal niet had willen weten.

Calendula

Deze game is op dit moment enkel nog te vinden in Steam Greenlight en beoogt een volledige release in 2016. Niet eentje die je kunt spelen dus, op dit moment, maar de trailer bekijken is op dit moment al genoeg om van te griezelen. Het originele concept achter de game is dat de volledige horror-ervaring al begint bij het opstarten van de game. Letterlijk. Terwijl je probeert door het hoofdmenu te komen gebeuren er steeds vreemdere dingen en wordt de toon al snel naar. Zien is geloven in deze, want op papier klinkt het niet als iets waar je langer dan twee tellen mee bezig wilt zijn. Eenmaal de trailer gezien piep je waarschijnlijk wel anders.

Nevermind

Nevermind is een mooie game die zwaar met je hersenen probeert te fucken. Dat doet het al puur door de wijze waarop de game gebouwd is en de puzzels die het bevat, maar het is de enige game in dit rijtje die nog een stapje verder gaat. Door gebruik te maken van een optionele, makkelijk te verkrijgen biofeedback-sensor, past de game zich aan jouw angstniveau aan. Ben je erg bang, dan wordt de game moeilijker. Nevermind is ook deels bedoeld als therapeutische ervaring om mensen over hun angsten heen te krijgen. Door te realiseren dat kalm blijven een prettigere ervaring oplevert zou je zodoende meer controle over je angsten kunnen krijgen. Ontzettend interessant, maar de sensor is niet verplicht. Sterker nog, de game moet uiteindelijk ook geschikt zijn voor de Xbox One.

The Town of Light

Van alle games in het rijtje is dit de minst traditionele horror-game. Sterker nog, het is eigenlijk niet eens een echte horror-game. The Town of Light draait om het verkennen van een dorpje in het Italiaanse Toscane, waar je geconfronteerd wordt met de wijze waarop we mensen met psychische stoornissen behandelden in tijden dat de medische wetenschap nog een stuk primitiever was. De kans is echter groot dat de verlaten faciliteiten en primitieve ‘hulpmiddelen’ desalniettemin de rillingen over je rug doen gaan.

Noct

Hoewel de eerste geluiden niet zo positief zijn als gehoopt, is Noct, een 2D top-down survival game van uitgever Revolver Digital, zeker bijzonder te noemen. De gehele game oogt alsof je door een militaire warmtecamera kijkt en lijkt op een combinatie van Left 4 Dead en DayZ. In je zoektocht om te overleven zul je moeten samenwerken met anderen om de bizarre monsters in de wereld te kunnen verslaan, maar je moet op niemand blind vertrouwen. Het kan zomaar zijn dat je vervolgens verraden wordt door een teamgenoot en het loodje legt. Persoonlijk ben ik hier nog steeds erg benieuwd naar.

P.T.

Oké, om eerlijk te zijn is P.T. natuurlijk niet een volledige game te noemen, maar tegelijkertijd is het wel weer erg uitgebreid voor een demo. De inmiddels roemruchte teaser voor het gecancelde Silent Hills bevat zoveel content dat mensen er maanden over gedaan hebben om echt alles er uit te halen. De sfeer in P.T. is zo goed dat de schrikmomenten, ondanks direct gevaar, behoorlijk zijn. Helaas is P.T. niet meer te downloaden, maar mocht je iemand kennen die hem toevallig nog op de harde schijf van zijn PlayStation 4 heeft staan, dan lijkt mij nu het uitgelezen moment om samen op de bank te gaan griezelen.

Until Dawn

Mocht je een iets meer klassieke horror-ervaring willen, dan is Until Dawn zeker een aanrader. Enkel klassiek te noemen in de opzet, namelijk die van tiener slasher-horror, maar verder absoluut niet. Dankzij het butterfly-systeem, waarbij bepaalde keuzes duidelijk gemarkeerd worden als van belang voor het verloop van het verhaal, is de game ontzettend herspeelbaar. Het is simpelweg één brok vermaak met een sterke afwisseling van enge momenten en geplande rust om je op het puntje van je stoel te houden. Niet voor niets gaan we deze game in de nacht van Halloween live-streamen hier op Pixelcake!

43591